Utstopping


Dette avsnittet skal være et guide for alle som ønsker å levere inn vilt til utstopping.

Mange ønsker nok å bevare sitt første jaktminne, men da er det ytterst viktig at jegeren behandler det rett fra skuddet faller til spesimentet havner hos taksidermisten.

For fallvilt (vilt som er funnet død av forskjellige årsaker) gjelder samme grunnreglene, dette vil også bli belyst i dette artikkelen.


Denne seksjonen omhandler forarbeidet før frysing.


Unngå varme og fukt! Legg ikke viltet i plastpose før det skal fryses ned. Skulle viltet utsettes for høy temperatur og fukt vil det fremskynde forråtnelsesprosessen. Det ideelle er kjølig og tørt.

Fugler har en delikat fjærdrakt, prøv å bevare den så godt som mulig. Ved å trekke en tynn nylonstrømpe over fuglen vil dette beskytte fjærdrakten - samtidig som det gir et luftig miljø. Ikke bekymre deg for at jaktkameratene syns du er en smule eksentrisk (Obs! Vær sikker på at du har den nødvendige tillatelsen før du tar bestestrømpene til madammen!).

Legg hodet under vingen før du trer på strømpen.

Ikke flå eller vom viltet før innlevering til taksidermist. Dette gjelder vilt opp til rådyr størrelse. For bogmontasjer og helmontasjer av store dyr kan viltet leveres flådd. Følg da instruksjonene beskrevet til slutt i denne artikkelen.

Selv om det er en fin måte å kjøle ned viltet på bør du unngå å henge den utenfor sekken. Et egentlig perfekt preparat vil få temmelig mye juling i løpet av en gåtur. Legg om mulig fuglen øverst i sekken innpakket i avispapir eller tørkepapir.

Heng ikke fuglen etter halsen, du kan da stå i fare for å knekke en del av nakkefjærene.

Putt bomull eller tørkepapir i munnen/nebbet på viltet for å unngå søl på fjær eller pels. Enkelte arter med lys fjærdrakt eller pels er svært utsatt for misfarging hvis blodet får lov til å størkne.
Viltbehandling